Skip to main content

Pengalaman di sahkan pregnant


Assalamualaikum..

Hehe..ni first entry saya..baru nak berkenalan dengan blog2 ni.. Sebenarnye hati tergerak nak tulis blog ni sebab saya pun selalu bace blog orang..lagi2 sejak preggy ni..n banyak yang saya belaja dari blog2 orang ni...so tergerakla ati nak buat blog..supaya saya pun boleh berkongsi pengalaman dengan anda semua..

ok la...first nak cerita pengalaman yang xkn dapat dilupakan..ape lagi..mengandung anak pertama la..hihi..ingat lagi masa mula-mula dapat tau saya preggy..time tu period datang lambat..rasenye dalam 3 hari je lmbt..sebab kitorang ni mmg tengah berusaha nk kn baby..so mmg berdebarla bile period dtg lmbt..so ari ketiga missed period tu saya gi bli pregnancy test kt guardian pas balik kerja..masuk kt guardian tu..pilih nk yg mane..sebab da curious sgt..so saya beli yang paling mhl..dekat rm30 jgkla sbb nk highly accurate..hihi..

dari pembacaan kt internet n kt kertas dlm kotak pregnancy test tu..die kate better cek mase awal pagi..urine first pas bangun tido..so saya pun bgtau la kt suami esok pagi bru bleh test..mlm tu saya dengan nyenyaknye tido la..rupenye cik abang saya xboleh tido semalaman sebab xsabar menanti pagi!!!die xboleh tido...tido kejap, pukul 2 bangun..alamak..xpagi lg ni..tido balik bangun, ish bru pukul 3 lbh..tido balik, lg skali tjaga pukul 5 lbh..time die tjaga tu wat saya pun tjaga..saya tanya..nape ni..sakit perut ke?yela kot cirit ke kn tjaga awal..pastu suami cakap.."ayang..da pagi..pegila cek"..saya pun..huh???hmm..ok la..awal btol bgn nk cek..pastu cek la..time nk tgu alat tu kuar result mmg gile bdebarla..pastu keluar perkatan PREGNANT 3++..wah!!!mmg bersyukur la sgt time tu..ha..ni la gmbrnye..pas da cek tu mmg excitedla..suami pun cakap boleh la die tido dengan tenang..kitorg tdola balik spai pukul 6.30 pagi..then smyg n g keje..hihi



pagi tu bgtaula kt family sume..post gambo ni kt whatapp mama, adik, mak mertua..weekend tu kitorg g klinik untuk sah kn pregnant..alhamdulillah..memang pregnant..syukur...kira cepat jgakla dapat sign pregnant..bru 4 ari missed period da tau..ade org spai lbh seminggu kn?kalo kira2..bru nk 5 minggu kndungan..doktor pun bg tarikh due date..18 febuari 2014..

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…