Skip to main content

Persediaan barang-barang baby


Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak..
1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo..
thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog
selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi

ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi

bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan..
daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni..
antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..

Tilam Bayi

tilam bayi ni saya  buat decision nak beli tilam kekabu..set tilam kekabu bayi memang banyak yang online..memangla rambang mata nak memilih yang mane satu..harga pun lebih kurang je..tapi akhirnya saya tak beli online..saya beli dekat GM Klang..hmm..kedai ape tak ingatla pulak..tapi bahagian kanak-kanak tu mmg ade satu kedai je yang jual tilam bayi..tengok corak pun berkenan..so beli jela..lagipun harganye sama macam online..cuma kalau online kena tambah kos postage pulak..

ada banyak yang jual set tilam kekabu ni..mybe nanti saya akan order sarung pulak kot dari antara kat bawah ni..selain set tilam, mereka ni ada jugak jual stroller mat..travel mat..comforter dan sebagainya..yang memungkinkan saya akan order dimasa hadapan..hihihihi..ok..ini antara fb page yg saya follow n saya recommendlah!
Pakaian bayi

pakaian bayi saya banyak beli bila nampak ada sale..hihi..asal gaji masuk je beli..macam-macam brand jugak beli cam brand anakku, fiffy, baby kiko, Jbaby, masterbaby and ade jgak yg lain..kebanyakannya saya beli kat jusco, parkson, nsk, manjaku dan beli masa ada expo..

Breastpump

Breastpump mmg banyak dipasaran..dan saya adalah survey review dari kawan Dan ade juga dari blog blog di internet..kalau nak kate breastpump idaman pastila medela freestyle..tapi xmampula nak beli..antara yg review baik juga adalah medela swing dan spectra 3..cuma spectra 3 ni berat..
Akhirnya saya beli unimom allegro di one baby world, cawangan shah alam..servisnya ok..agak membantu dari segi consultationnya..mula mula bajet nak beli autumnz bliss je..tapi bila dinasihatkan oleh salesgirl..die kate unimom allegro ni da siap2 ade rechargable battery ..so say pun berpaling arah la..sebab fikir senang..bleh dibawa kemana- mana..tak payahla nak duduk depan plug Je..tapi sekarang pun autumnz ada bagi Usb adapter.. So da Boleh pam dimana mana asal ade powerbank..

Ok lah..setakat ni dulu entry untuk kali ni..terima kasih membaca..assalamualaikum



Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…