Skip to main content

Bayi fully breastfeed tidak kerap buang air besar

Assalamualaikum..

Entry hari ni nk cerita pasal anak lagi..hihi..korg penah x riso kalo anak tak buang air besar or berak beberapa ari?

Hari ni haris da 3 bulan..sebelum ni die berak selang sehari or 2 ari..tapi kali ni lamelah sgt rupenye..spai tertunggu-tunggu die berak..sejak akhir2 ni pun die berak cair je..kaler kuning keemasan..tp tak la berkilau cm emas..hahaha..pastu sblm2 ni kalo die berak..bukan main kuat bunyi nye...skrg ni..senyap je la pulak..bak kate abah die..silent killer..hihi..akhirnya..hari ke 5 baru la die berak..spai melimpah jugakla..kena skit kt sluar die..hah lega rase..kalo x..tertunggu-tunggu..bile bukak pampers die dengan harapan je agar die berak..haha..cmtu plak kn?

Masa hari ke 4..saya risau dah..suami nak bawak g klinik, saya kata tunggu la dulu..saya pun tanya kat kawan-kawan yg bf jugak..diorg kate biasela tu..tu maknanye usus anak kita da matang dan boleh serap semua khasiat drpd susu ibu..sampai tak ada or sikit sangat yg leftover..haha..camtu la..kawan saya nama die aishah, bagi petua suruh buat senaman basikal..katenya untuk bagi ada pergerakan usus. macammana senaman tu?terlentang kan anak, then buat senaman cam kayuh basikal kat kaki die..saya pun buatla beberapa kali..anak pun nampak seronok je..ada kawan suami saya bagi petua suruh picit-picit sikit punggung baby..alhamdulillah esoknye anak saya berak.

Mase pergi checkup dekat klinik kesihatan, saya tanyala kat nurse pasal hal ni..nurse kate..boleh kalau sampai 5 ari anak tak berak..tapi ada saya baca dekat blog orang lain..ada kata seminggu..ada kata sampai 2 minggu pun takpe..aish..cm lame sangat plak 2 minggu kan? Tapi setakat ni anak saya berak setiap 5 hari..cam da konsisten pulak..alhamdulillah tak risau da..

Saya baca kalau anak yg minum susu formula, atau anak yang da mula makan makan pelengkap dan selain susu ibu (6bulan keatas) kena berak paling lama 3 hari sekali..kalau tak..sembelitla jwbnya..
Kalau anak anda tak kerap berak dan anda risau, maybe boleh guna petua kawan saya bagi tu kot..membantu..

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Persediaan barang-barang baby

Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak.. 1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo.. thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi
ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi
bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan.. daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni.. antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..
Tilam Bayi
ti…