Skip to main content

Pengalaman pertama menjaga anak demam

Asssalamualaikum..
Alhamdulillah, hari ini haris da 3 bulan lbh..da nak masuk 4 bulan. Bermula 4 jun pagi, haris ok je..aktif n xmerengek..start ptg dlm pukul 2 cmtu kepala die start panas.mula2 pk sbb cuaca panas kot..lgpun xpanas sgt..dr pukul 2 spaila ptg pukul 6 lbh haris merengek je..semua xkena..saye pun rase semacam dah..kpala makin panas n skrg badan pun da mula panas..

Saya pun mula lah riso..pegi la geledah almari sbb rase cm ade termometer..yela sbb dulu masa bpantang saya demam sebab bengkak susu..so penah gunela termometer tu..

Lepasmaghrib,dengan hubby bawak baby g klinik fauziah kat ampang, klinik ni mmg famous kalo bab kesihatan kanak2. Mmg ramai la selalunye. dulu pernah pegi scan perut 4D kat sana. 

Then, jumpa doktor, doktor sajidah namanya. Tgk muka mcm ada kacuk Arab sket. Die check temperature baby, 38 darjah celcius. Ade demam sket la. Doktor Tanya ade bawak baby pegi mana2 ke sebelum ni. Mmg ade pun. Sabtu ahad lepas ade kenduri kahwin adik kat Rumah. Ramai Sgt org peluk cium baby tu. Maybe Sbb tu lah terkena demam.

Tp doktor cakap xde pape yg perlu dirisaukan. Demam sket jer. Die bg beberapa nasihat.
1) jgn pakaikan booties baby. Sbb nti demam lg tnggi. 
2) kool fever bleh digunakan. Xde masalah. 
3) mandikan baby utk bg badan die sejuk. Sbb kalo terlalu panas Nti bleh kejang.

Ade member hubby share pengalaman die, anak die demam. Bawak g spital dalam 3 pagi. Nurse ambik baby die teruskan mandikan kat sinki. Tujuan nurse bg mandi Sbb xnk badan baby panas Sgt. Nti bahaya. 

keesokan harinya,kawan saya nasihatkan makan Vita-C Shaklee 2 biji sehari..biasenye saya makan sebiji sehari je..kawan cakap, kalo untuk treatment boleh makan 2 biji..itu dos maximum..lagipun kn vitamin c sumber untuk kuatkan imunisasi badan jua kan..Alhamdulillah, haris just demam sehari  setengah je..lega rase

Pada yg ada anak umur setahun ke atas boleh la bg makan nutriferon Shaklee. Utk menguatkan sistem imun diorg. At least xde la senang2 diorg dpt penyakit. Lg pun supplement ni selamat dan di buat dari sumber semulajadi. dah 40 tahun research dibuat, lame tu. konpem thorbaik produk ni kan. Nasib baik haris Mikhail kecik lg. X bleh Nk consume nutriferon tu. Hehehe. Saya pulak xsempat nk beli nutriferon..lepas ni boleh la amalkan jugak..yela skrg ni start da musim sakit2 ni..yela perubahan cuaca mendadak..

baikla sampai disini sahaja..terima kasih membaca,
Add caption
kesian haris, muka sedih je sambil pakai kool fever

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…