Skip to main content

Saat -saat melahirkan anakku..Haris Mikhail Suharmi

Assalamualaikum..

Hari ni nk share tentang kisah saya ketika saat2 yang paling penting dan bersejarah skali dalam idup ni..iaitu melahirkan anak saya yang pertama..haris mikhail..

Kalau ikutkan due date saya, saya sepatutnya saya bsalin pada 18 febuari 2014..kali terakhir saya sempat gi checkup kt kk adalah pada usia kandungan 38minggu, iaitu 4 febuari..saya dah balik rumah parent sejak raya cina lg..31 januari..kira psediaan awal r..lgpun instinct saya mmg mcm akan bsalin pada 38 mgu..mybe sbb tpengaruh dgn kwn2 n bce blog..majority yg kwn2 yg mngidap gdm or diabetes ketika hamil ni lahirkan anak mse 38 mgu..saya biasa checkup di kk botanik, klang..sbb saya menginap di bandar puteri..tp sbb da balik hulu langat, so saya tumpang kk batu 14, hulu langat. masa checkup tu, dr kt kk suh saya wt app kt hospital trus sbb saya da 38 mgu n diabetes..die kate utk cek biase je..xyh riso pape sgt..

5 febuari 
saya ingt nk trus g spital wt app ngn dr..tetibe nk bgn subuh tu saya da kluar 'tanda'..da keluar lendir darah..xla byk..skit..kaler die xmcm darah period..kaler merah2 pink..saya pun da alang2 mmg nk g spital, g la cek..mlgnye xdpt jmpe dr..die suh dtg mgu dpn..suami saya cerita kt nurse situ ckp saya da kuar darah sikit, die suh saya g pac..pas dah cek, closed lg..awl sgt cek pun..

6 febuari 1pg
ok..saya da start rse sakit..cm sengugut..owh sakit gk la..terpk gk la..ni contraction ke..dr situ saya start tgk jam stiap kali sakit..nmpknye 20 min sekali..huh..mmh tido xlena laa..pukul 7 pg 6 feb spaila mlm 15 min skali contraction saya..saya xmo g klinik lg sbb dr kt pac td ckpm10 min skali bru spital..ok..huh..seharian sakit..tp boleh thn lgla..

 7 febuari, 2pg 
da ad perkembangan..10 min sekali..saya decided nk g spital..dr cek closed lg..huh..frustnye!!!sakit da ni tp xd bukaan lg??da la seluk tu rs sakit..mmg frustla..

7 febuari, 8pg
mak saya kol bidan depan rumah mntk tlg tgk km saya apmmslhnye..bidan urut2 skit, katenye kpala baby atas lg..tp cm kdudukan baby senget sket..menekan tulang saya sblh kiri..tulang pelvis kot namenye..mmg bile die urut tu sblh kiri tu sakit..da abih tu xsakit da..bidan ckp kalo ikut kpala baby ni..smgu lg bru nk kuar..sbb xengage lg..haa?????smgu lg?smgu lg nk rs sakit cni???oh tidak!!!

7 febuari ,2.30 ptg
tgh sakit2 ttibe rse cm terkucil..eh..tkencing ke?tp ble xsakit xrse nk kencing pun..slepas 10 min dtg blk sakit..n kluar lg air..ok..saya syak ini air ktuban sbb xberbau n jernih..kbetulan ayah saya balik..pas smyg jumaat time tuh..

7 febuari 3.30 ptg
saya spai hospital..huh kali ni ,mgla harap sgt da ade bukaan.time dr seluk tu..xrs sakit cm sblm ni..mybe sbb contraction pnye sakit lbh dr rs sakit lain2..pas dr seluk tu..die ckp da 5cm..huh..legaa..akhirnya..n dr kate da bleh msuk labour room..


Tp labour room penuh pulak...kenala tgu kosong..so saya pun duduk la kt wad kcmasan pac tuh..gambo kt ats ni time kad wad kecemasan pac tu lah..nurse suh baring..tp xbolehla..lg sakot rase..so saya duk tempat mnunggu bsama ngn ayh n adik saya..time tu da kol suami n mama saya..ckp suh dth spital..dlm pukul 5.40 saya dhantar ke labour room..dr seluk lg n saya da 8cm..die tnye da rse nk teran ke..saya kate rase jgk..die kate teran sikit2 je dlu..huh..sakit sungguh da time tu

7 febuari 6.40 ptg
saya mula meneran..tp malangnye saya xpndai teran..teknik xbpe betul..so ad time baby da kluar skit..then silap teran, baby tersedut balik..aduyai..teran punye teran..akhirnya 7.17 mlm selamat saya melahirkan seorang baby boy..alangkah indahnya bile nurse letak baby atas dada selepas dilahirkan..haris nangis time tu..pas die diletakkan atas dada saya, saya usap n tenangkan die, die senyap..terharu saya die kenal suara mama die..

ni gambo baby pas selamat dilahirkan..alhamdulillah, 3.1 kg beratnya..Haris Mikhail bin Suharmi..

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…