Skip to main content

ELAK SERANGAN STROK DENGAN KAWAL DARAH TINGGI..BAGAIMANA?



Assalamualaikum w.b.t

Tahukah Anda 30% rakyat Malaysia berusia 18 tahun keatas mempunyai masalah Tekanan Darah Tinggi? 18 tahun keatas ye..bukan penyakit orang tua dah ni.orang muda pun boleh kena.

Anda tahu apa itu tekanan darah tinggi?

Berapa bacaan untuk diklasifikasi sebagai darah tinggi?
Bacaan sistolik lebih 140mm Hg /  dan atau diastolik lebih 90mm Hg.
Orang kata bacaan atas lebih 140,bwh lebih 90 gitulahhh

Bahaya ke tekanan darah tinggi ni?

Banyak komplikasi yang mungkin berlaku jika tekanan darah tinggi ini tidak DIKAWAL.
Antaranya
  • Strok atau Angin Ahmar
  • Kegagalan Fungsi Buah Pinggang
  • Masalah Jantung

Apakah faktor Risiko mengidap Tekanan darah Tinggi?

  • masalah Obesiti
  • merokok
  • Tidak Bersenam
  • Stress dan Tertekan
  • Umur semakin meningkat



Kalau da ada darah tinggi, bagaimana nak KAWAL?

  • amalkan pemakanan sihat. KURANG LEMAK, KURANG GARAM
  • makan ubat darah tinggi dan amalkan pengambilan supplemen seperti Omega 3 yang terbukti membantu memastikan tekanan darah pada paras sihat.

Omega 3 bantu memgawal tekanan darah supaya pada paras sihat?

Ya, kajian menunjukkan Omega 3 membantu melancarkan peredaran darah dan membantu mengawal tekanan darah supaya berada pada paras sihat. Selain itu, Omega 3 juga menggalakkan fungsi sel imun (supaya jarang jatuh sakit).


Omega 3 ni banyak sumber yang boleh kita dapat. sekarang di pasaraya pun ada telur diperkaya dengan Omega 3, Susu pun ada..Tapi, kalau nak ambil supplement, pilihan terbaik ialah Omega Guard daripada Shaklee. 

Kenapa Omega Guard Shaklee?

  • mengandungi 1000mg omega 3 dalam setiap hidangan
  • sumber ikan beriklim sejuk
  • Pure dan pharmaceutical grade
  • bebas mercury dan plumbum -iaitu logam berat yang selalunya ada pada ikan atau sumber marin. logam berat berbahaya jika diserap ke dalam badan. 

Apa kata mereka yang mempunyai masalah Tekanan darah Tinggi sebelum ini, dan dapat MENGAWALNYA sekarang?




Selain Omega Guard, garlic Complex juga mempunyai fungsi yang sama. Diambil keduanya bersama untuk dapat hasil yang lebih optimum


Untuk memastikan Tekanan Darah Anda terkawal, tak salah rasanya cuba ambil Omega Guard & Garlic Complex ni. Anda akan rasa perbezaannya.

 Boleh dapatkan dengan hubungi saya AINAA 019 399 0149
 COD PUCHONG & HULU LANGAT




Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…