Skip to main content

Pakai Seluar Ketat Punca Kencing kotor?

Assalamualaikum w.b.t

Kencing kotor ni selalunya berkaitan dengan masalah jangkitan kuman di salur kencing. Ianya kerap terjadi kepada kaum lelaki berbanding wanita.Namun wanita hamil lebih berisiko berbanding yang tidak hamil.

Selain kencing kotor,ada juga orang panggil kencing tak lawas. Nama penyakit ini ialah Urine Tract Infection atau nama pendeknya UTI

Ada beberapa simptom Kencing kotor ini antaranya


  • Sakit ketika kencing
  • Kencing tak puas
  • Sakit bahagian pinggang
  • Sakit bahagian ari ari

Disini saya kongsi Tips mengelakkan dari terkena kencing kotor


  1. Sentiasa bersihkan dan keringkan bahagian kemaluan anda
  2. Hindari penggunaan sabun, gel dan sebagainya. hanya gunkan air suam biasa untuk mencuci bahagian luar faraj atau gunakan pembersih peribadi khas yang mempunyai pH 3.8-4.2
  3. Bersihkan dubur dan bahagian kemluan dari depan ke belakang setiap kali membuang air
  4. Banyakkan minum air supaya kuman dapat dikumbah dari sistem salur kencing
  5. Kosongkan pundi kecing setiap 2-3 jam. jangan amalkan menhana kencing.
  6. Amalkan membuang air kecil sebelum dan selepas melakukan hubungan intim terutamanya bagi yang baru berkahwin
  7. Pakai seluar dalam dari jenis kapas supaya dapat menyerap lembapan
  8. Tukar tuala wanita dengan kerap ketika haid
  9. Elakkan memakai seluar jeans denim yang ketat.

Sumber: doktor zubaidi

Adakah anda mengidap kencing tak lawas atau UTI?


Sekiranya anda mengidap UTI, anda boleh ambil garlic complex dan alfalfa.

Garlic atau bawang putih ialah antibiotik semulajadi,dan bertindak membunuh kuman yang menyebabkan masalah ini.



Alfalfa pula sejenis tumbuhan mengandungi pelbagai zat dan dipercayai baik untuk melawaskan kencing dan membantu mencuci buah pinggang seterusnya merawat masalah kencing kotor ini.



Beberapa hari lepas ada customer yang tanya ada tak produk shaklee yang boleh bantu untuk masalah kencing kotor. Suaminya telah ke klini, dapat ubat tetapi mungkin sebab dia alergi dengan ubat tersebut, setelah makan ubat, badan nya gatal gatal pula. oleh itu dia nak cuba produk shaklee.Shaklee kan produk natural!cewah!

Saya syorkan ambil alfalfa dan garlic complex. Tetapi oleh kerana tak cukup bajet, jadi dia ambil garlic complex sahaja dulu. Alhamdulillah nampak perubahan nya. Dah tak sakit masa kencing dan dan kat pinggang pun tak sakit.



Berapa harga Set kencing kotor ni?

Garlic Complex: RM50
Alfalfa complex: RM 54

Boleh whatsapp Aina untuk tahu lebih lanjut 019 399 0149
COD Puchong & Hulu Langat
Pos keseluruh Malaysia

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Persediaan barang-barang baby

Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak.. 1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo.. thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi
ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi
bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan.. daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni.. antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..
Tilam Bayi
ti…