Skip to main content

Pengalaman mengamalkan ESP dalam menjayakan penyusuan susu ibu

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ni nak cerita mengenai pengalaman saya menyusukan anak saya yang kini dah nak masuk 9bulan..Sejak saya masih hamil lagi, suami dah galakkan saya supaya susu kan anak kami sehingga berusia 2tahun..saya pun memang dah tanam niat dah..harap-harap adalah rezeki haris menyusu sampai 2 tahun..

Kenapa semangat sangat nak menyusu badan?
Tahu tak susu ibu banyak khasiatnya?

Untuk bayi:

Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi kerana
Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
  • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda
  • Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:
  • membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin (ni untuk yang betul2 baru bersalin)
  • membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.-ha ni memang betul la..dulu saya pakai saiz L selepas bersalin..sekarang dah saiz S ok! baju sebelum kahwin pun dah boleh pakai balik.
  • mengurangkan risiko kanser payudara dan ovari.

sumber: kementerian kesihatan malaysia

Ha lihat ni Perbezaan kandungan susu ibu dan susu formula..
Sayangkan anak, pastinya saya pilih beri susu ibu!



Pengalaman saya bila menyusu ni cepat lapar kan?ha..jenuhla asik nak makan je..tu sebab nanti badan cepat naik..Saya mula menggunakan ESP sejak habis pantang..ESP ni saya mesti campur dengan minuman lain la nak bagi sedap..selalunya milo lah, ovaltine la..selalunye minuman coklatla..hihi..



Orang kata bila minum ESP ni susu jadi pekat..hmm..betul jugakla sebab bila pam tu nampk pekatla jugak..masa berpantang dulu saya makan VitaLea..kurang pekat sikit je..tapi bila minum ESP ni kenyang die tu lama..so kalo minum masa breakfast..kadang-kadang saya boleh lupa nak lunch, terus minum petang..hihi..badan rasa segar n pastinya susu cukup..Anak saya lelaki, so memang kerapla minum kan..
Saya masa awal-awal dulu je saya rajin mengepam..bila anak makin membesar, makin lasak dan saya pun makin kena bagi perhatian kat nak, jadi lama-lama saya dah malas nak pam..bagi direct je..hihi..lagipun saya sentiasa bersama anak kan..so baik bagi yang fresh je..hihi..tapi dulu masa mengepam, kalau pagi-pagi tu boleh mencecah 7oz sekali pam.

Selalunya orang malas nak menyusu ni sebab cakap susu xcukupla..anak tak kenyangla..malas nak bangun selalu waktu malam..kan?Tahukah anda, susu ibu mudah dicernakan, jadi sebab itu anak cepat lapar balik..tapi bila susu kita pekat, anak kenyang lama skit..sejak saya amalkan ESP 2x sahaja saya bangun malam..sekali dalam area pukul 3, lagi sekali subuh..susu formula memang anak kenyang lama, tapi xbanyak pun khasiat anak dapat..tengok rajah diatas pun nampak kan..sebab tu, anak yang minum susu formula mesti akan buang air besar setiap hari, tetapi anak yang menyusu susu ibu 3 ke 4 hari baru membuang..sebab apa?sebab apa ada kat susu ibu hampir kesemuanya bermanfaat dan diserap kedalam usus bayi..jadi yang nak dibuang sikit sangat!Lagipun saya pernah baca susu formula banyak kandungan gula..dan bayi tak perlukan gula yang banyak, tu boleh jadi obes tu..hmm..saya fully bf pun anak comel je..bambam jugak..xpela asal sihat..jangan obes..kan?

Ok lah..sekian sahaja coretan saya kali ini..jumpa di next entry!






Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…