Skip to main content

SUKA SELFIE? NAK KULIT CANTIK TANPA SUSAH PAYAH EDIT GUNA KAMERA? MUDAH JE!

Assalamualaikum w.b.t.

Sebagai perempuan, siapa la yang tak nak kelihatan cantik kan? tipu la kalau tak kisah pasal penampilan..Biasa kalau keluar jalan-jalan pakai mekap tak?pakai tu boleh, tapi tak payahla tebal-tebal tak natural..Sekarang kan dah jadi trend, pergi mana-mana, mula-mula tangkap gambar selfie tunjuk hari ni pakai baju apa...lepas tu dah sampai destinasi check-in dalam facebook, lepas tu pegi makan dekat kedai, ambil gambar makan, lepas tu tangkap gambar tengah makan..kan?kan? kalau gathering jumpa kawan-kawan apetah lagi, lagi banyakla bergambar nye..monopod tu tarik sepanjang boleh la nak bagi semua nampak kan?

Lepas tu sibuk edit-edit gambar guna hp, tinggikan brightness la contrastla, kalau guna camera 360 tu lagila, guna magic skin la nak bagi muka nampak comel ala k-pop gitu..kan? ala...anda semua boleh tak payah edit gambar-gambar anda, tangkap gambar je da cantik, bukan daripada gambar je, tengok live pun wow gitew!

Macammana nak kulit cantik?

Selalu tak dengar orang kata, kalau nak cantik luaran, kena cantik dari dalam..Ha..betul latu..maknanya badan kena sihat, cukup nutrisi, barula terserlah kejelitaan tu..badan sihat, kulit cantik..ha..siapa tak nak?Apa yang perlu makan untuk kelihatan cantik? senang je..Vitamin C. Biasa dengar kan? tapi anda faham ke apa kaitannya Vitamin C dan kulit cantik?

Fungsi Vitamin C


  • Membentuk kolagen
    Vitamin C merangsang pembentukan kolagen. Kolagen membuatkan kulit menjadi lebih gebu dan memberi tona warna kepada kulit. Kekurangan kolagen menyebabkan kulit kusam, pucat dan tidak bermaya. Kolagen juga melembutkan, menegangkan, menganjalkan kulit dan melambatkan penuaan. Tahu tak siapa yang ada banyak kolagen? Ha..Bayi la! sebab tu kulit bayi lembut dan mulus..Jom dapatkan kulit cantik selembut kulit bayi..hihi..macam iklan Johnson baby pulak. 

  • Antioksida semulajadi
    Vitamin C adalah sumber antioksidan semulajadi yang menghalang radikal-radikal bebas dalam badan kita..radikal bebas ni bahaya..boleh jadi kanser..dan mempercepatkan penuaan..Macammana badan kita boleh ada radikal bebas ni?ha..daripada pemakanan kita jugak..makanan bergoreng, bakar (grill) dan juga persekitaran kita.. 

Macammana nak pilih Vitamin C yang baik dan berkesan?

  • Kalau nak ambil vitamin C daripada buah, pilih buah yang cukup ranum. Buah akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah itu ranum. namun, vitamin C akan berkurangan separuh apabila dipetik dan akan musnah jika terdedah kepada haba secara berlebihan.
  • Jika nak beli supplement, pilih supplement yang bersifat pelepasan masa (sustain-release) berdasarkan sumber asli seperti lignin tumbuhan untuk membolehkan pelepasan sepanjang hari.
  • Pilih yang mengandungi bioflavonoid. Flavonoid terhasil daripada sumber semulajadi.

Pilih lah SUSTAINED RELEASE VITA C 500 mg


Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C didalam 2 tablet vitamin C Shaklee 9didalam jurang masa 5 jam) mampu kekal didalam plasma darah kita selama 24 jam. 
Harga: RM 92.50 (whatsapp untuk dapatkan harga promo)
sebotol ada 180 biji, sehari makan 2 biji. boleh tahan sampai 3 bulan taw!
sebulan hanya RM 30.80 sahaja!
murah je kan?

untuk set kulit yang sesuai dengan masalah anda, anda boleh refer disini

ha whatsapp Aina jika berminat nak kulit cantik ni.. 019 399 0149 laju-laju




Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…