Skip to main content

BAGAIMANA NAK DAPATKAN ANAK LELAKI?

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Hari ni nak share mengenai petua-petua yang telah saya baca macammana nak dapatkan baby boy..almaklumlah, saya kan jual ovulation test, so dapat tahu waktu subur..yang tak pernah mengandung, pastilah beli sebab nak mengandung..yang da ada anak, nak mengandung lagi pun nak beli juga..kali ni sebab nye, boleh berusaha nak pilih jantina bila tahu waktu subur..ha..ni mommies yang dah banyak study ni..bagus bagus.. so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Jadi bapa-bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambanNya, perlu juga usaha sekiranya inginkan sesuatu..Usaha, Doa dan Tawakal. Itu paling penting ye!

Bagaimana nak dapatkan anak lelaki? 




1)Waktu subur isteri

sperma yang membawa kromosom Y kuat, cergas, dan lebih pantas bergerak ke tiup fallopio berbanding sperma membawa kromosom X. Namun, sperma Y tidak hidup lama. ia hanya dapat hidup dalam 24 jam sahaja.
Oleh sebab itu, jika anda inginkan anak lelaki, anda digalakkan 'bersama' pada hari ovulasi. ini bagi meningkatkan peluang sperma Y cepat sampai kepada ovum.

untuk mengetahui waktu subur dengan lebih tepat, anda disarankan untuk menggunakan OVULATION TEST STRIP atau nama lain nya  OVULATION PREDICTOR KIT (OPK). OPK berfungsi sebagai indicator hormon LH yang akan dirembeskan oleh badan wanita apabila ovulasi akan berlaku.
Jika anda menggunakan OPK, dan mendapat double line, ini bermakna ovulasi akan berlaku dalam masa atau selepas 24 jam, tetapi sebelum 48 jam akan datang.


kesimpulannya, jika anda dapat double line, anda digalakkan 'bersama' pada keesokan hari.

2)Tahap kepuasan isteri

ketika 'bersama' suami, isteri digalakkan 'puas' terlebih dahulu, sebelum suami mengeluarkan air mani. ini kerana, isteri akan merembeskan cecair beralkali setelah 'puas' yang merangsang pergerakan sperma Y.

3) Pemakanan


Oleh kerana sperma Y ni aktif bila dalam keadaan beralkali, maka isteri dan suami pun kenala kurangkan makanan berasid..contohnya makanan yang masam-masamlah..macam oren, mangga masam, nenas dan sebagainya.
makanan bersifat alkali, seperti minuman soda, digalakkan minum, lebih-lebih lagi sebelum 'bersama'.

Ok lah, rasanya cukup sampai disini perkongsian saya..Cubalah! Saya sudah berjaya..hihihihi (^-^)

Nak dapatkan ovulation test strip? Boleh hubungi Aina 019 399 0149






Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…