Skip to main content

PANDUAN PEMAKANAN PERSEDIAAN UNTUK WANITA YANG INGIN HAMIL

Assalamualaikum w.b.t

Anda ingin hamil, tapi cukup ke nutrisi dalam badan anda untuk menyokong diri anda hamil nanti?hmm..mesti terfikirkan..Ubah cara pemakanan anda, kurangkan makanan berlemak, dan lebihkan sayur sayuran. Anda perlu beri perhatian kepada pola pemakanan anda bagi memastikan badan anda bersedia untuk menghamilkan bayi. Pastikan vitamin dan mineral yang diperlukan mencukupi.



Apakah nutrisi yang diperlukan?

Asid folik

Ini adalah nutrien pertama yang anda mesti ambil jika anda ingin hamil. Ini kerana ia penting dalam perkembangan sistem saraf dan sel darah merah ketika hamil. Apabila kurang pengambilan, mengikut kajian, masakah kecacatan otak dan saraf tunjang iaitu neural tube defects boleh berlaku.



Asid folik digalakkan diambil 3bulan sebelum hamil. Buah oren, bayam, asparagus dan jagung, kaya dengan asid folik. Selain itu, anda juga boleh mengambil supplement yang mengandungi asid folic seperti b-complex with folic acid shaklee.



Zink

Menurut kajian, zink sangat memainkan peranan penting dalam membentuk kekuatan janin bagi ibu hamil. zinc berperanan dalam proses kematangan sel serta pertumbuhan awal janin serta perkembangan saraf dan kecerdasan mereka pada masa akan datang.
Zink boleh didapati dalam daging,  ikan, susu, kerang dan produk gandum.

Vitamin C

Vitamin C membantu menguatkan imun anda. Vitamin C perlu diambil setiap hari. Buahan seperti strawberi, oren, jambu batu kaya dengan vitamin C.

Kajian menunjukkan, 43% wamita yang mengambil 500mg vitamin C lebih mudah untuk mengandung!

 

Jika anda ingin mengambil supplement vitamin C, pilihlah yang 'sustained release'. Ini kerana vitamin C mudah larut dalam air, dan mudah juga disingkirkan daripada badan melaui urine. Dengan mengambil VITAMIN C bersifat sustained release, ia akan melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit kedalam badan anda selama 5 jam. jadi, vitamin C yang anda ambil, dapat digunakan secara optimum dan efektif.


Mungkin susah nak tahu cukup ke nutrien yang kita makan tu kan? Bagi saya, lebih mudah ambil supplement sebab nak pastikan badan kita cukup vitamin. lagipun bila kita makan vitamin, ia lebih mudah diserap sebab setiap kapsul tu telah diformulakan untuk mudah diserap. Berbanding dengan nak harapkan nutrien daripada makanan sahaja, mungkin ada yang telah hilang akibat daripada cara memasak. 

Saya syorkan anda ambil supplement untuk memastikan badan anda bersedia untuk hamil. Ia juga penting untuk mengelakkan anak daripada mengalami kecacatan. Jadi, jom tukar cara pemakanan anda dengan mengamalkan supplement. Hubungi saya untuk konsultasi, saya akan bantu mengikut keperluan dan bajet anda. Hubungi sekarang!

AINA 019 399 0149

PENGEDAR SHAKLEE
C.O.D AMPANG, HULU LANGAT, PUCHONG

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Persediaan barang-barang baby

Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak.. 1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo.. thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi
ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi
bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan.. daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni.. antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..
Tilam Bayi
ti…