Skip to main content

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiranya inginkan sesuatu..Usaha, Doa dan Tawakal. Itu paling penting ye!

Bagaimana nak dapatkan anak perempuan? 




1) Waktu subur isteri

sperma yang membawa kromosom X kurang cergas, dan lambat bergerak ke tiup fallopio berbanding sperma membawa kromosom Y. Namun, sperma X hidup lama. ia dapat hidup lebih daripada 24 jam berbanding sperma X!
Oleh sebab itu, jika anda inginkan anak perempuan, anda digalakkan 'bersama' pada hari sebelum ovulasi. ini bagi meningkatkan peluang supaya hanya sperma X yang masih hidup ketika hari ovulasi. Maka kurang persaingan antara sperma Y dan sperma X untuk berlaku persenyawaan dengan ovum.

Untuk mengetahui waktu subur dengan lebih tepat, anda disarankan untuk menggunakan OVULATION TEST STRIP atau nama lain nya  OVULATION PREDICTOR KIT (OPK). OPK berfungsi sebagai indicator hormon LH yang akan dirembeskan oleh badan wanita apabila ovulasi akan berlaku.
Jika anda menggunakan OPK, dan mendapat double line, ini bermakna ovulasi akan berlaku dalam masa atau selepas 24 jam, tetapi sebelum 48 jam akan datang.


kesimpulannya, jika anda dapat double line, anda digalakkan 'bersama' pada hari ujian dijalankan.  jangan 'bersama' pada esok dan lusa dari hari ujian dijalankan(setelah 24 jam hingga 48 jam selepas anda positive ujian iaitu dapat double line).

ingat ya, sperma boleh hidup sehingga 3 hari.

2) Tahap kepuasan isteri

ketika 'bersama' suami, isteri digalakkan 'puas' setelah suami mengeluarkan air mani. ini kerana, isteri akan merembeskan cecair beralkali setelah 'puas' yang merencatkan pergerakan sperma X.

3) Pemakanan


Oleh kerana sperma X ni aktif bila dalam keadaan berasid, maka isteri dan suami pun kenala kurang makanan beralkali tetapi banyakkan makanan berasid..contohnya makanan yang..macam oren, mangga masam, nenas dan sebagainya.
makanan bersifat alkali, seperti minuman soda, tidak digalakkan minum, lebih-lebih lagi sebelum 'bersama'.

Ok lah, sampai disini dahulu perkongsian saya..Cubalah! Semoga berjaya!

nak dapatkan ovulation test strip? hubungi Aina 019 399 0149

Comments

  1. Sy confius klau nk kira waktu subur mgikut period sy. Sy rasa mgk lbh snang klau guna opk strip. Tp sy xberapa fhm lg la cara bacaan tu.. Tlg sikit sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh whatsapp saya 0193990149.saya boleh guide sis.dan boleh juga follow Instagram saya:naksihatnakhamil

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Persediaan barang-barang baby

Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak.. 1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo.. thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi
ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi
bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan.. daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni.. antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..
Tilam Bayi
ti…