Skip to main content

BANYAKNYA KEPENTINGAN VITAMIN E!


ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Tahukah anda apa itu Vitamin E? Vitamin E adalah vitamin yang larut dalam lemak, berbeza dengan vitamin C, larut dalam air. nama lain bagi vitamin E ialah Alpha tocopherol. Biasanya vitamin E bayak terkandung dalam minyak sayuran, bijirin, daging, ayam, telur dan sayuran.



VITAMIN E POWERFUL ANTIOXIDANT!

Tahu tak vitamin E ni sebenarnya lebih kuat antioxidant nya berbanding vitamin C? Tapi jangan la pula makan banyak sangat vitamin E..dos berlebihan  bahaya tau..berbeza dengan vitamin C, disebabkan vitamin C larut dalam air, kalau terlebih makan pun, biasanya takkan tinggal dalam badan, ia akan disingkirkan melalui air kencing..kalau vitamin E?ha..

Disebabkan Vitamin E ni antioxidant yang bagus, pastila ia juga anti-penuaan yang bagus juga..Vitamin E juga dikenali sebagai  VITAMIN CANTIK kerana dapat

  • melambatkan penuaan,
  •  mengurangkan kedut, garis halus, parut, parut jerawat, dan bintik penuaan,
  • memulihkan tekstur kulit
  • mejadikan tona muka, dada, dan peha sekata

Oleh kerana ianya antioxidant yang kuat, vitamin E juga berkesan dalam MELAWAN KANSER, antaranya

  • kanser paru-paru
  • kanser prostat
  • kanser pancreas
  • kanser payudara

VITAMIN E PENTING UNTUK JANTUNG



Vitamin E juga digunakan untuk melindungi jantung termasuklah mencegah penyakit  berkaitan jantung dan salur darah (blood vessels) iaitu

  • pengerasan di arteri (disebabkan lemak)
  • serangan jantung
  • sakit dada (chest pain)
  • sakit kaki disebabkan arteri tersumbat
  • tekanan darah tinggi 
KEPENTINGAN VITAMIN E KEPADA WANITA
  • menghalang keguguran kandungan
  • mencegah komplikasi hamil lewat biasanya yang mengidap tekanan darah tinggi (pre-eclampsia)
  • masalah PMS (pre-menstrual syndrome)
  • senggugut
  • sindrom menopous dan sindrom disebabkan kanser payudaras dan cyst payudara seperti hot flashes
VITAMIN E UNTUK OTAK DAN SISTEM SARAF
  • vitamin e juga digunakan merawat penyakit Alzheimer, Parkinson dan epilepsy.
JOM CUBA VITAMIN E SHAKLEE


sehari makan sebiji sahaja
sebotol ada 120 biji
boleh tahan 4bulan
sebotol harga RM 149
sebulan hanya rm149/4= RM37.25  sahaja..tak mahal sangat pun..

untuk harga promo
WASSAP/SMS AINA 019 399 0149 LAJU LAJU



Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…