Skip to main content

HAID TAK TERATUR PUNCA SUSAH NAK MENGANDUNG?

Assalamualaikum w.b.t.

Kebanyakan wanita yang saya temui samada online ataupun tidak, ramai yang period tak teratur..ada tu, sebelum kahwin period ok je..lepas kahwin, terus kacau bilau..sekejap ok, sekejap lambat..mesti tanya..saya ni dikira tak cukup subur ke? Kalau haid tak teratur susah ke nak mengandung?

Hihi..janganla risau dan stress sangat..disebabkan stress la menyebabkan period tu lg takut nak keluar..hihi...tak la..bila kita stress, hormon pun akan terganggu..bila terganggu jadi haid pun boleh tak teratur.. perkara biasa lepas kahwin period mula jadi tak teratur..saya dulu pun mengalami masalah yang sama..cuma saya cepat-cepat cari supplement untuk betulkan period saya, supaya mudah saya nak jangka bila waktu subur..namun harus diingat, period tak teratur tak semestinya tak ada waktu subur tau!biasanya bila waktu subur lewat, period pun lewat...so jangan risau...kepada yang period tak teratur boleh guna ovulation test strip...detail macammana nak guna, anda boleh refer disini.

Selain itu, period tidak teratur biasanya disebabkan hormon yang tidak seimbang..bila hormon tak seimbang, rambut mudah gugur, kulit kusam, kulit berminyak dan banyak lagi..so anda ada simptom-simptom ni semua? ha..dah sah la anda mmg mengalami masalah hormon tak seimbang.. bagaimana nak atasinya?


GLA COMPLEX

GLA iaitu gamma-linolenic acid penting terutamanya kepada kaum wanita. kebanyakkan GLA dihasilkan oleh Evening Primrose oil (EPO). berbeza degan GLA complex shaklee, ianya diekstrak darpada borage seed yang mengandungi 2x ganda GLA berbanding dalam EPO. 

setiap kapsul GLA digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. 


Apakah manfaat GLA kompleks?


  • mengawal kestabilan hormon estrogen dan testosteron- GLA membentuk prostaglandin mengawal kestabilan hormon lelaki dan wanita, berupaya memperbaiki simptom PMS.
  • melambatkan menopous
  • menentang kanser-bersifat anti-tumor
  • menghalang komplikasi diabetes- mengawal gula dalam darah, berkesan untuk diabetes ketika hamil dan pada usia tua. 
  • menghalang pertambahan berat badan- merendahkan kolestrol LDL. ambil semasa perut kosong
  • memperbaiki masalah rambut kering dan rambut gugur 



Antara penyebab hormon tidak seimbang adalah disebabkan stress. Bagaimana hendak mengurangkan effect stress yang kita alami terhadap badan kita? anda boleh cuba b-complex!

B COMPLEX








B complex berupaya mengurang stress kerana ia melegakan urat-urat anda yang tegang ketika stress..sebab tu, orang ketika berpantang digalakkan mengambil b-complex shaklee untuk elakkan meroyan! selain itu, ia juga dapat membuatkan anda rasa kurang letih, bagaimana?klik disini

Anda nak cepat mengandungkan?anda perlu ambil folic acid daripada sekarang!folic acid penting untuk perkembangan bayi seawal usianya 5minggu!  selain itu, folic acid juga membantu dalam memperbetulkan kitaran haid anda. 

B-complex shaklee mengandungi folic acid yang cukup bagi menyokong keperluan nutrisi anda seharian. Jadi kalau anda haid tak teratur, dan nak cepat mengandung, anda memang perlu usaha dengan GLA Complex dan B-Complex with folic acid ni. Lagipun kita kena pastikan badan kita cukup nutrisi supaya bersedia nak mengandung. Nanti tak cukup nutrisi, lebih-lebih lagi asid folik masa awal-awal mengandung, boleh sebabkan anak cacat tau! 

Jadi apa lagi? anda boleh hubungi saya aina 019 399 0149 samada sms/whatsapp untuk personal consultation. Anda juga boleh lihat disini set yang sesuai dengan masalah dan bajet anda.

C.O.D Area, HULU LANGAT DAN PUCHONG
POS KE SELURUH NEGARA

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…