Skip to main content

TAKUT DITUDUH MANDUL? BAGAIMANA NAK TINGKATKAN KESUBURAN LELAKI?

Assalamualaikum w.b.t.

Hmm..selalu cerita kisah perempuan je kan?cara kira waktu subur la..wanita mengandung lah, berpantangla..so hari ni nk buat entry pasal kesuburan lelaki pulak..jangan kata kalau tak dapat anak semua salah isteri ye??no no no..mybe juga masalah datang daripada suami tau!

Biasanya kalau wanita, masalah kesuburan biasa dikaitkan dengan period tak teratur, hormon tak balance, senggugut yang teruk, cyst dan macam macam lagi lah..kalau lelaki apa pula masalah nya??

Masalah Kesuburan lelaki

  • Air mani kurang
  • Sperma kurang tenaga (tidak kuat untuk sampai ke tiub fallopio bagi proses persenyawaan)
  • Alat sulit tidak cukup tegang (Masalah dalam penetrasi)

Selain itu, lelaki juga tidak digalakkan mandi kolam air panas selalu atau yang bersuhu tinggi, dan juga elakkan memakai seluar dalam daripada material bukan kapas. Ini bagi mengelakkan haba yang tinggi pada bahagian skrotum lelaki, dan menjejaskan kualiti sperma.


Bagaimana nak tingkatkan kesuburan lelaki?

Anda perlu makan makanan yang mengandungi banyak kandungan zinc dan vitamin E.

Khasiat Zinc

  • meningkatkan kemampuan seks lelaki
  • penting untuk keupayaan seks yang bertenaga
  • meningkatkan kiraan sperma
kekurangan zinc boleh mengakibatkan kiraan sperma rendah, kemerosoton fungsi seksual, penuaan pra-matang dan masalah keguguran rambut.


Khasiat Vitamin E

  • memperbanyakkan kuantiti air mani
  • meningkatkan bilangan sperma dalam air mani
* Vitamin E shaklee juga mengandungi selenium yang juga membantu meningkatkan kualiti sperma

Kajian pada 2011, International Journal of General Medicine
authors:  mohammad k moslemi, samaneh tavanbakashsh 
mengatakan tambahan harian selenium (200 ug) dan vitamin E (400 unit) selama 100 hari dalam diet harian memberi kesan baik kepada mutu sperma dan meningkatkan peluang dalam kehamilan.

Lebih banyak khasiat Vitamin E disini


Jadi para lelaki sekalian, nampak kan kepentingan zinc dan vitamin E kepada anda?

Jom cuba set kesuburan lelaki zinc complex shaklee dan vitamin e.


Sebotol ada 120 biji..sehari makan sebiji zinc dan sebiji vitamin e.
tahan sampai 4 bulan tau..berbaloi
Zinc Complex : RM 33
vitamin E: RM 149


anda menginap di puchong, ampang atau hulu langat? saya boleh cod/delivery kepada anda.
nak harga promo? 

Apa lagi hubungi saya Aina 019 399 0149
kalau segan boleh hubungi suami saya Mie 019 634 6216 untuk consultation


baiklah, terima kasih membaca!

Comments

  1. orang lelaki mmg patut ambil 2 ni kalau nak 'sihat'

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…