Skip to main content

SERTAI MALAYSIAN BABYWEARERS INTERNATIONAL BABYWEARERS 2014 (IBW) DI ONE CITY MALL USJ

Assalamualaikum w.b.t.

Harini saya nak kongsi mengenai pengalaman saya menyertai   MALAYSIAN BABYWEARERS INTERNATIONAL BABYWEARERS 2014 (IBW) DI ONE CITY MALL USJ.

Pada mulanya kami baru sahaja join group Malaysian Babywearers di facebook.semuanya start bila suami saya post gambar carrier yang kami baru beli..ada kawan suami, tegur dan invite suami saya masuk group ni..rupanya apa yang kami beli sebelum ni salah..tak ergonomik, dan boleh menjejaskan tulang baby.. oh no!!Ya Allah kesiannya anak mama ni..hmm..tak pela..sekurang-kurangnya kami tahu juga walaupun haris dah nak masuk 10 bulan da time tu..dahla kami start guna carrier yang salah sejak haris 3 bulan lagi..owh..takpela..terima kasih kepada rakan suami saya tu yang tujukkan kami jalan yang lurus..hihi..

Ini posternya..


sebelum ni kami guna jenis crotch carrier dan hipseat..kedua-dua ni salah.

crotch carrier

hipseat carrier


















kononnye beli hipseat ni sebab haris da besar, boleh duduk..dekat hipseat tu boleh duduk..dan boleh mngadapa kedepan..rupanya salah, sebab, pinggang baby akan terbeban dengan berat die..macam tu la..patutla sekejap je da nangis pas pkai hipseat tu

ok la..tentang bagaimana nak pilih carrier yang betul, nanti saya buat entry lain eh. sebab da teruja nak cerita pengalaman nih..tapi saya letak gambar bawah ni as summary jenis carrier yang selamat dan yang tak selamat digunakan.



kami sampai lambat ke event tersebut..so xdapatla goody bag..hmm..takpela..kat situ ada talk, ada booth yang jual carrier, ada juga jual barang lain, dan yang paling best, kita boleh try macam-macam jenis carrier dan belajar cara nak wrap!huhuhu. ini agenda dia..saya sempat dengar talk mengenai breatfeeding and babywearing je..hihi


disebabkan excited sangat nak try, ha..ada la beberapa soft structured carrier (SSC) yang saya cuba..antaranya brand snugbaby dan tula..

  

ni brand snugbaby..haris ok..selesa je dia..best juga

 ni brand tula..rasanya lebih melekap dan betul-betul macam tengah dukung baby..saya prefer brand tula lagila..masa kat sana tak ada yang jual brand Tula ni..balik tengok website dia..alamak..lebih kurang RM500? huh..bajet kurang 400 je..huhu

Disebabkan kami memang dah tak ada carrier dan memang nak mencari SSC, kami pun round-round la booth-both yang ada..suami saya try brand Onya, tapi haris ni tak selesa sebab Onya ni die macam besar sikit, dan die cover sampai kepala..so haris ni rasa macam terperosok ke kat dalam tu..entahla..so dia tak suka..tengokla tu..dia seboleh-boleh nak keluarkan tangan dan tengok sekeliling..

jalan punya jalan, akhirnya saya beli BOBA 4G..corak wild floer..beli di Marissa Shoppe. harga asal RM423, ada lest 15% jadi RM363..ok la tu..dalam bajet..saya pun selesa pakai, walaupun tak sesedap Tula, tapi sedapla..

haris pun dah lena, kami pun lapar terus pergi makan..lena je dia duduk dalam ni walaupun saya duduk atas kerusi..makanlah kami sambil haris tido dalam SSC baru tu..huhu senang hati

Malam tu, kami sekeluarga pergi Pavilion, bergaya lagi dengan SSC baru..hihi..excited la kan baru beli, sibuk la nak guna..



Akhirnya kami dah guna carrier yang betul..selesa untuk pemakai dan baby..rule die bahagian peha tu kena support..tak boleh biar tergantung je..

ok lah, sampai disini saya kongsi pengalaman saya..thanks sudi membaca










Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…