Skip to main content

CARA MUJARAB DAN MUDAH ATASI KEPUTIHAN

Assalamualaikum w.b.t.

Anda alami masalah keputihan? Keputihan terbahagi kepada 2 kategori, satu yang baik, satu yang tidak baik. Kalau anda sering rasa gatal-gatal, keputihan keluar banyak dan membuatkan anda tidak selesa, berbau lagi, anda memang perlu cepat-cepat atasinya sebelum ia menjadi lebih serius!

Apa itu keputihan?


Keputihan adalah lendir yang keluar daripada faraj. Keputihan terdapat 2 kategori iaitu keputihan normal, dan keputihan akibat jangkitan

Keputihan normal

  • lendir berwarna jernih, cair dan tidak berbau
  • menandakan waktu subur wanita (ketika subur, lendir akan keluar lebih banyak sedikit dan rupanya seakan putih telur)

Keputihan tidak normal

  • lendir berwarna seperti keju, pekat
  • berbau
  • mengakibatkan rasa gatal-gatal
  • banyak keluar dan menyebabkan tidak selesa

Punca keputihan tidak normal

  • stress
  • terlalu penat
  • kuat berpeluh dan menyebabkan kawasan intim kerap lembab
  • anda mengambil antibiotik. Kesan antibiotik boleh menganggu keseimbangan mikroorganisma baik didalam badan anda.
  • jangkitan

Keputihan akibat jangkitan

  • Jangkitan kulat Candida- 
    • warna putih susu, likat, gatal
    • anda perlu kurangkan pengambilan gula dan pakai seluar dalam diperbuat daripaa kapas supaya kawasan intim anda kerap kering. ini kerana kulat suka hidup di tempat yang banyak kandungan gula dan lembap
  • Jangkitan bakteria 
    • berwarna kuning, berbuih dan mengakibatkan rasa gatal dan pedih ketika membuang air kecil
  • Jangkitan Virus
    • keputihan bercampur coklat
    • berasa pedih seperti terbakar pada kemaluan
    • menandakan anda mungkin terkena jangkitan penyakit kelamin seperti syphilis, genorrhea

Bagaimana nak atasi nya?

  1. Pakai seluar dalam diperbuat daripada fabrik kapas, supaya bahagian intim anda kerap kering
  2. Pakai pakaian yang tidak ketat, fabrik yang boleh memberikan peredaran angin.
  3. kurangkan makan makanan manis
  4. Anda boleh atasinya dengan membasuh alat sulit anda dengan air rebusan sirih atau Alfalfa! 
Susahlah nak dapatkan sirih..jadi macammana? Senang je, alfalfa mudah didapati, iaitu Alfalfa complex Shaklee. bagaimana nak guna alfalfa ni?

Mudah sahaja, 

larutkan 3 biji alfalfa didalam air suam
basuh alat sulit anda dengan air ekstrak alfalfa tadi setiap kali ketika mandi.

InsyaAllah anda akan lihat perubahannya. keputihan akan semakin berkurangan dan makin hilang. Ramai dah rasa keberkesanannya!




Alfalfa ni macam kacip fatimah juga, Selain merawat masalah keputihan. ia juga mengetatkan miss V anda! Wow! jom dapatkan alfalfa ni!

Alfalfa complex
Harga: RM 53.75
sebotol 330 biji
murahkan dan mampu milik

jadi cepat hubungi saya 
AINAA 019 399 0149

PENGEDAR SHAKLEE 
C.O.D. HULU LANGAT, AMPANG, PUCHONG

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Persediaan barang-barang baby

Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak.. 1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo.. thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi
ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi
bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan.. daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni.. antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..
Tilam Bayi
ti…