Skip to main content

TIPS MELANCONG KETIKA SEDANG HAMIL

Assalamualaikum w.b.t.

perut da besar, tapi nak juga pergi bercuti kan? tapi apa perlu bawa bersama?disini saya sertakan beberapa nasihat dan tips untuk anda yang ingin bercuti merehatkan minda. Yelah, lepas baby dah keluar nanti, tidur pun tak cukup..so sekaranglah nak nikmati masa relaks sepuas hati..hihi

Periksa syarikat pengangkutan


Jika anda ingin melancong dengan menaiki pengangkutan awam, lebih lebih lagi ,kapal terbang biasanya syarikat tersebut tidak galakkan wanita hamil pada usia kandungan tertentu ( selalunya 7 bulan) untuk mengunakan perkhidamatan yang disediakan. Biasanya wanita hamil perlu mengisi borang atau beri surat pengesahan doktor mengenai usia kandungan sebelum dibenarkan menaiki kapal terbang.


Bawa nota kelas antenatal


Anda ada pergi kelas antenatal tak?kalau untuk ibu yang mengandung first time, saya syorkan pergi la kelas antenatal, banyak info yang anda boleh belajar dan anda boleh direct tanya doktor apa yang anda risaukan atau anda keliru. lagipun jika berlaku apa-apa, anda ada rujukan.

Anda boleh baca Kelas antenatal


Jangan duduk terlalu lama


Pastikan anda sentiasa membuat pergerakan ringkas walaupun terpaksa duduk dalam tempoh yang lama. 

Minum air


Minum air secukupnya lebih-lebih lagi jika tempat yang anda kunjungi bersuhu tinggi dan panas



Kad pemeriksaan kehamilan


Kad ini anda memang kena selalu bawa kemana-mana. ini kerana ia ibarat IC anda ketika hamil. Ia amat penting sebagai rujukan kepada doktor sekiranya ada berlaku kes kecemasan.

Yang penting, jaga diri ketika bercuti. supplement jangan lupa bawa juga ya!

AINAA 019 399 0149

PENGEDAR SHAKLEE
COD AMPANG, HULU LANGAT, PUCHONG
POS KESELURUH MALAYSIA

                                

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…