Skip to main content

KENAPA WANITA HAMIL MENGIDAM?

Assalamualaikum w.b.t.

Anda hamil? Pernah ada rasa mengidam tak? Tahu tak kenapa wanita boleh rasa nak mengidam?

Saya dulu pernah juga mengidam, tapi tak adalah mengidam nak makan benda yang pelik pelik..nak makan chicken chop la, nak makan jambu la..tapi dulu masa mengandung saya suka makan makanan western. Pantang nampak kedai yang ada jual roasted chicken ke, macaroni cheese ke, memang nak pergi jela..tapi satu je, saya tak suka makan burger. Sekarang anak saya ta ada lah pulak suka makanan western..yang suka kari dan makanan berempah je. oohh memang sangat berbeza ok!

Punca rasa mengidam


Kebanyakan doktor percaya bahawa kekurangan zat makanan dan vitamin di dalam tubuh wanita hamil itu yang mencetuskan rasa mengidam.
 contohnya mengidam makanan laut. keadaan ini berlaku mungkin disebabkan oleh kekurangan kalsium dan sodium. Bagi yang mengidam kekacang atau bijirin pula, berkemungkinan besar berpunca daripada kekurangan magnesium.

Ada juga yang mengidam ais atau air batu. Keadaan ini dikenali sebagai pica. Pica ni kira masalah jugalah sebab dia mengidam makan makanan yang tak berkhasiat macam ais, arang, baking soda, ubat gigi, habuk rokok dan plaster. Kajian daripada Journal of American Dietetic Association mengatakan mungkin ia ada kaitan dengan kekurangan zat besi. 




sumber: majalah Pa Ma

Kalau yang mengidam pelik-pelik tu tak tahu la nak cakap. macam mana boleh terfikir sampai yang pelik-pelik ntah? Lagi satu wanita mengandung ni, janganlah selalu sangat duk scroll instagram yang banyak gambar-gambar makanan tu..tu kalau mengidam bukan sebab kekurangan vitamin tu, tu nafsu namanya..hahah

Yang penting jaga kandungan, makan makanan berkhasiat dan elakkan makanan yang bahaya untuk ibu mengandung seperti tebu dan lain-lain.

Anda juga boleh membaca panduan pemakanan wanita hamil

Anda ada pengalaman mengidam yang nak dikongsikan ke?leave comment anda dibawah, boleh kongsi-kongsi cerita.

AINAA 019 399 0149

PENGEDAR SHAKLEE
C.O.D AMPANG, HULU LANGAT, PUCHONG
POS KESELURUH MALAYSIA 

Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…