Assalamualaikum w.b.t
Tahukah anda susu perahan tidak boleh disimpan begitu sahaja? Susu perahan tidak sama penjagaannya seperti susu formula kerana ia sangat sensitif kepada suhu.
Berikut 9 langkah demi langkah bagaimana anda menyimpan susu perahan anda.
1. Perah
Mulakan dengan memerah dan salurkan kedalam botol yang bersih dan steril. Pastikan botol susu anda di steril dahulu sebelum digunakan.
2. Masukkan kedalam bekas penyimpanan
Anda boleh memilih untuk menyimpan dalam botol susu ataupun plastik penyimpanan susu ibu. Simpan mengikut keperluan susu bayi anda untuk mengelakkan pembaziran. contohnya setiap kali pam anda dapat 5 oz, tetapi bayi anda hanya minum 4oz sekali minum. isi 4 oz kedalam satu bekas, dan 1oz kedalam bekas yang lain. campurkan 1 oz tadi dengan susu perahan akan datang tetapi pastikan ia dalam suhu yang sama terlebih dahulu.
Tinggalkan sedikit ruang pada atas botol atau atas plastik bagi membenarkan proses pengembangan apabila susu dibekukan.
3. Label
Label tarikh anda mengepam dan biarkan susu anda pada suhu bilik untuk seketika.
4. Simpan didalam pet ais atau beg chiller
kemudian alihkan ke bahagian sejuk beku jika anda berada dirumah. jika anda berada diluar atau di pejabat, simpan susu diadalam beg chiller berisi pek ais.
5. Alih
Setelah anda pulang kerumah, Pindahkan susu kedalam bahagian chiller terlebih dahulu sebelum ke bahagian sejukbeku. Simpan susu anda di bahagian yang paling jauh dari bukaan pintu peti ais untuk mengelakkan kekerapan perbezaan suhu dari luar.
6. Guna susu perahan paling lama dulu
periksa tarikh yang paling lama untuk dikeluarkan terlebih dahulu.
7. Bekalan ke Taska atau Pengasuh
Alihkan susu perahan daripada ruang sejuk beku ke ruang chiller dahulu pada sebelah malam untuk dibekalkan ke taska pada keesokan hari
8. Panaskan susu
Panaskan ini bukan panas ati api ya! Penjaga boleh mencairkan susu anda dengan menggunakan warmer atau rendam susu anda didalam air suam sehingga cair. Susu ibu sangat sensitif kepada suhu ia tidak boleh terus diletakkan didalam air panas.
Kocak dengan perlahan dan rasa suhu susu sebelum beri kepada bayi.
9. Ketahanan susu bayi pada suhu bilik
Susu ibu yang telah dicairkan atau susu yang telah di pam hanya bertahan selama 3-4 jam pada suhu bilik. Jadi, cairkan susu satu persatu. Buang jika berlebihan, dan telah berada pada suhu bilik lebih daripada 4 jam kerana ia mungkin telah dicemari bakteria dan berbahaya kepada bayi anda.
Lihat, banyak juga kan teknik pengurusan yang perlu anda tahu. Anda juga perlu memaklumkan teknik ini kepada pengasuh anda atau penjaga bayi anda supaya susu anda tidak rosak ketika diberikan kepada bayi anda. Pengurusan susu perahan adalah penting untuk difahami oleh anda dan penjaga bayi anda demi memastikan penyusuan susu ibu secara ekslusif berjaya!.
Sekian.
Aina 019 399 0149
Pengedar Shaklee
C.O.D AMPANG HULU LANGAT, PUCHONG
POS KESELURUH MALAYSIA.
Comments
Post a Comment