Skip to main content

ORANG RAMAI DIMINTA DERMA DARAH BANTU MANGSA BENCANA BANJIR

Assalamualaikum w.b.t.

Anda pemilik darah A dan darah AB? Tak takut darah?biasa derma darah? Nak bantu mangsa banjir dan sedang fikir nak derma apa? Kalau anda pun kurang mampu dari segi wang dan harta, anda boleh derma darah!

Alhamdulillah banjir telah pun surut, namun pelbagai perjara perlu diuruskan seperti kerja pembersihan, membuat penempatan baru dan banyak lagi. Ramai mangsa banjir yang dimasukkan ke hospital juga kerana jangkitan akibat penyakit disebabkan banjir, cedera ketika banjir dan kini kebanyakan hospital di negeri terlibat banjir mengalami kekurangan bekalan darah terutamanya darah A dan darah AB.

Timbalan menteri kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya merayu kepada rakyat yang memiliki darah A dan AB untuk menderma darah di pusat darah negara, di hospital berdekatan atau kiosk kiosk derma darah yang dibuka berhampiran. Ini kerana bekalan bagi darah jenis ini tidak mencukupi berbanding darah jenis B dan O.

gambar saya derma darah dulu dulu


Lihat, apa lagi, dermalah darah anda. Disini saya berikan tips sebelum dan selepas menderma darah.

Sebelum derma darah

  1. Pastikan anda sudah sarapan atau sudah makan. ini kerana jika anda lapar, atau belum makan, tekanan darah anda akan rendah. jika anda menderma pada waktu ini, anda boleh pitam atau lebih teruk lagi boleh kena sawan kerana darah tak sampai ke kepala kerana tekanan yang rendah. bahaya kan?makan dulu ya!
  2. Bagi wanita, anda tidak boleh menderma ketika dalam haid.
  3. Pastikan anda cukup zat besi. darah anda akan diuji dahulu, jika tidak cukup zat besi, anda tidak boleh menderma kerana ia akan membahayakan diri anda juga.

Selepas derma darah

  1. Elakkan membuat aktiviti berat.
  2. Makan makanan kaya dengan zat besi dan folic acid. zat besi penting dalam sel darah merah kerana ia membantu membawa oksigen ke seluruh sel dalam badan. manakala folic acid penting dalam pembentukan sel darah merah.

Macammana nak tahu cukup ke zat besi dan folic acid yang anda ambil setiap hari? lebih mudah jika anda amalkan ambil supplement.Anda disyorkan ambil supplement mengandungi zat besi dan folic acid seperti Vita-Lea with Iron dan B complex with Folic Acid.

Vita-Lea with Iron


Ia adalah multivitamin dengan 28 vitamin dan mineral penting. Membantu dalam mempercukupkan nutrisi dan membantu pembentukan sel darah merah.

B complex with Folic Acid


Mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. membantu menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. Asid Folik yang mencukupi untuk diet harian bagi membantu pembentukan sel darah merah yang baru.

Lebih baik anda tambahkan Vitamin C dalam diet anda supaya zat besi lebih mudah diserap ke dalam badan anda disamping meningkatkan sistem imunisasi anda.


 Sustained Release Vita C Plus membantu menyalurkan vitamin C berterusan. Penting dalam membantu penyerapan vitamin lain ke dalam badan terutamanya zat besi.

Jadi anda yang ingin derma darah, anda memang perlu kan 3 vitamin ini bagi menyokong hasrat murni anda itu. yela, nak derma pun diri pun kena sihat juga kan. Lagipun 3 supplement ini adalah supplement asas yang memang kita kena amalkan setiap hari bagi memastikan badan kita cukup keperluan nutrisi harian. Saya pun nak derma darah juga..tapi darah saya darah O..hihi

Jadi apa tunggu lagi, untuk konsultasi anda boleh terus hubungi saya sms atau whatsapp

AINAA 019 399 0149

PENGEDAR SHAKLEE
C.O.D AMPANG, HULU LANGAT, PUCHONG
POS KESELURUH MALAYSIA





Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…