Skip to main content

IOI CITY MALL, PUTRAJAYA BESAR SAMPAI LENGUH KAKI NAK JALAN

Assalamualaikum w.b.t

Anda pernah pergi IOI City Mall, Putrajaya yang baru tak? Saya baru berpeluang pergi ke sana mula-mula bersama suami je, masa akhir tahun lepas. Kali kedua bersama keluarga termasuk mama dan adik adik masa 3 Jan lepas. Kali ni, memang saya siap tengok map kat dalam tu sebab nak tengok kedai apa yang ada.

IOI City Mall ni dari luar pun dah nampak besar dan panjang..bila da masuk, nampak macam biasa je..tapi bila dah jalan sampai ke hujung, lenguh jugaklah..Bak kata suami saya, orang perempuan ni kalau dah habis semua kedai dia tengok, baru nak rasa penat..hihi..

Kedai Kedai yang ada


Kedai kedai yang ada kat sini semua nya best-best jugak..banyak juga yang mampu nak beli, tak lah macam kat Pavilion tu, mampu tengok je, jenama pun macam tak biasa dengar.kat sini mampu lagila..butik macam Padini Store, Brands Outlet, Parkson, Levis ada. Banyak lagi, tapi tak ingat dah nak senaraikan kat sini. Kira kedai-kedai yang biasa dekat Mid Valley, Sunway Pyramid tu adalah kat sini..

Kat sini pun ada Tesco.Tesco kat sini pada saya lebih cantik daripada tesco tempat lain, sebab deco nya macam ala cold storage. Lagi rasa nak membeli..huhu. Selain tu, ada kedai yang jual perkakasan rumah, lebih kepada DIY (do it yourself). Nama kedai tu HomePro. HomePro ni macam Ikea jugakla, tapi tak sebesar Ikea yang jual perabot lebih besar. Kedai ni ada pilihan macam-macam jenis, cermin dan barang untuk deco rumah.

Kedai makan pun banyak. Ada yang di bahagian LG, yang ni banyak kedai makanan fast food, makanan korea, kopitiam dan steamboat. Kedai diluar iaitu bahagian Ground, restoran mengadap ala ala taman gitu..cantikla..Kedai area luar ni saya tak berapa ingat, tapi yang saya singgah ialah Dip and Dip. First time pergi Dip and Dip ni, selalu dengar adik adik cerita, dan orang post dekat instagram je.Alang-alang ada kat sini, nak try lah. kami order Molten Cake, Brownie Crepe, Coffee Milkshake dan Pink Frappe. Pink Frappe tu rasa dia coffee perisa strawbery dan rasberry. Brownie crepe tu ok, sedap, crepe, dalam dia ada brownies, disaluti dengan milkchocolate. Dip and Dip ni sedap, tapi harga dia telan air liur jela.tu sebab kami beli 2 makanan, 2 air je walaupun kami berlima.hehe

brownies crepe

molten cake


Dah jalan jalan kami lalu dekat booth sunsilk. salesgirl tu pun promote la syampoo sunsilk. kami semua ni jenis tak memilih sangat syampoo, jadi, boleh jela beli. lepas tu promoter tu jemput kitorang ambil gambar. haha memang silapla kalau tolak kan..kami semua memang gila kamera, lagi-lagi kalau orang nak ambilkan..lepastu bagitau dapat hardcopy dan softcopy akan diemelkan. lagi excited la..disebabkan tak ramai orang, haha berkali-kali kami tangkap gambar. ni antara gambar nya


tengok tu terserlah excitednya muka masing-masing. Lepas tu jalan nampak kedai Magnum. Sebelum ni ada nampak orang post dekat instagram makan di magnum Putrajaya ni. Magnum nye beza dari jual kat kedai ialah kita boleh tambah dan pilih topping yang kita suka. Nak try, tapi sebab teramatlah panjang queue nya, tak jadila. Ambil gambar jela..

Facilities

Facilities kat sini seperti Tandas memang tak se best macam kat Jusco or Pavilion. Tandas dia sikit dan sempit. so saya tak suka..kalau sebelum ni nak lepak lepak dalam tandas duk depan cermin belek tudung lama-lama, tapi kat sini, tengok sekejap then terus keluar, sebab sempit dan takdenye nak berdiri lama-lama kat situ. bilik untuk menyusu pun tak jumpa.nak change diaper baby ke..so itu saya tak suka la nak banding dengan Jusco atau Pavi. (Nampka sangat asik pergi Jusco & Pavilion)

Kami pun dah penat, terus buat keputusan nak balik. kat sini pada saya parking masih ok la, tak la mahal sangat. 3jam pertama RM3.00. kami pun tak lebih 3 jam..Parking ni kena mula bayar sejak Januari yang lalu.

Balik balik badan pun dah penat. sebelum tido telan b-complex sebiji supaya esok bangun rasa lebih fresh. B complex boleh atasi badan lesu tau. Saya biasa makan b-complex dengan ostematrix sebelum tido, confirm esok bangun segar bugar. Anda boleh baca entry Atasi Badan Letih dengan hanya 45 sen sehari.

Anda ada pengalaman macam saya atau if ada nak kongsikan sila lah Leave Comment di bawah. kita kongsi-kongsi cerita. Atau anda ada tempat Mall yang menarik lagi untuk dir recommend, pun beritahu saya ya!. Oklah, setakat ini dahulu entry saya. Banyak lagi boleh cerita, tapi cukuplah dulu. Kunjungila IOI City Mall yang baru..nanti kongsi cerita kat sini juga ye!

Baiklah Terima Kasih.

AINA 019 399 0149

Pengedar Shaklee 
C.O.D Ampang, Hulu Langat, Puchong
Pos Ke seluruh Malaysia

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Persediaan barang-barang baby

Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak.. 1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo.. thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi
ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi
bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan.. daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni.. antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..
Tilam Bayi
ti…