Skip to main content

TIPS SENDAWAKAN BAYI UNTUK ELAK BAYI KEMBUNG

Assalamualaikum w.b.t.

Susah nak sendawakan bayi? Lepas tu anak kerap nangis sebab menangis dan tak selesa?

Tahukah anda sebenarnya kepercayaan sendawakan bayi setelah menyusu adalah untuk bayi yang menggunakan susu botol sahaja? ini kerana aliran susu yang laju dari puting botol memaksa bayi menelan angin dianatara sela waktu menelan. Berbeza dengan bayi menyusu susu ibu, kurang masalah angin didalam perut kerana berupaya mengawal aliran susu daripada payudara.



4 posisi sendawakan bayi


Atas tangan


dudukkan di atas ribaan dan letakkan tapak tangan anda pada perut dengan dagunya diatas tangan anda. posisikan bayi kehadapan supaya berlaku tekanan pada perutnya. tepuk belakang secara perlahan-lahan


Atas Bahu


Letakkan bayi diatas bahu anda supaya perutnya tertekan. kemudian usap atau tepuk bahagian belakangnya.


Atas ribaan


Letakkan bayi disebelah paha(kaki disilangkan atau dibuka luas) agai ia menekan perut bai. sokong kepala bayi dengan sebelah tangan sewaktu menepuk belakangnya dengan tangan sebelah lagi.



Atas sling atau gendong

masukkan bayi dalam sling dan posisikan dia secara menegak ke arah dada anda sehingga angin berjaya dikeluarkan

Penting sendawakan bayi ini untuk mengelakkan bayi menangis sebab tak selesa. Lebih lebih lagi bayi yang baru lahir, memang mudah kembung.
Jadi selamat mencuba tips sendawakan bayi ini

Anda juga boleh baca entry


AINAA 019 399 0149

PENGEDAR SHAKLEE 
C.O.D. AMPANG, HULU LANGAT, PUCHONG
POS KESELURUH MALAYSIA




Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Persediaan barang-barang baby

Assalamualaikum..

hmm...hari ini rasa nak cerita pasal persediaan barang barang baby pulak.. 1st skali..masa da 4 ke 5 bulan tu saya da start tanya tanya orang dah..barang apa yang perlu ada..dan mula join expo.. thanks kepada kawan saya yang bagi saya checklist barang-barang bayi.. die amik dr blog nih:http://www.mypermatahati.com/blog selain tu, saya juga amik checklist daripada jusco..yang ni boleh didapati di kaunter pembayaran bahagian maternity, baby n kids.. tak silapla nama department dia..hihi
ok la..ni antara barang-barang yang dah saya beli..





Bakul bayi
bakul bayi ni saya beli melalui fb page Tilam bayi kekabu asli. kt sini banyakla pilihan dari segi coraknya..perkhidmatan pun bagus..lepas kita order kena tunggu dalam 2 minggu la baru siap..ok la tu kan.. daripada yang saya survey2..tak rmai sangat orang yang buat perkhidmatan set bakul bayi ni.. antara penjual set bakul online adalah Bakul Bayi..yang ni pun ok..cume bakul die tak ada penutup..so  tak jadi la..
Tilam Bayi
ti…