Skip to main content

NAK PARUT JERAWAT HILANG SUPAYA TAK PERLU SEMBUNYIKAN DENGAN MEKAP TEBAL

Assalamualaikum w.b.t.

Anda ada parut jerawat? atau ada parut lain, macam stretchmark ke, selulit, ke, parut akibat pembedahan ke, parut luka ke..Siapa suka ada parut kan? kadang -kadang tu rasa bila orang tengok muka kita, dia akan tengok parut yang kita ada..malunye!!! Oleh itu, mula lah bersolek, tempek bedak tebal-tebal, sebab nak tutup parut tu..berkesan la sikit sebab tak nampak..lepas tu keluar sana sini, berpeluh, nak kena touch -up pulak mekap..huh susahnya!!! kan senang kalau parut ni hilang..tapi bagaimana?

Rawat Bukan Sembunyikan

Janganlah anda tempek foundation dan bedak tebal-tebal sebab nak sembunyikan parut jerawat anda. anda mungkin akan blocking pori atau liang roma anda..kalau tak betul-betul cuci, boleh tersumbat. lepas tu keluar masalah baru, whitehead dan blackhead..nak macam tu ke?tak nak kan..

Rawat dari Dalam dan Luaran

Biasanya orang cakap, kalau nak cantik, bukan nampak dari luaran je, tapi dalaman juga..dalaman ni ada dua makna juga, dalaman dari segi keihatan tubuh badan, lagi satu, dalaman dari segi budi bahasa..Mestilah nak cantik luar dalam kan, muka nampak cantik, badan pun sihat.

Vitamin C dan Vitamin E dikenali sebagai VITAMIN CANTIK  kerana kedua-duanya tinggi khasiat antioksidannya. 

Vitamin E


Vitamin E juga dikenali sebagai  VITAMIN CANTIK kerana dapat


  • melambatkan penuaan,
  •  mengurangkan kedut, garis halus, parut, parut jerawat, dan bintik penuaan,
  • memulihkan tekstur kulit
  • mejadikan tona muka, dada, dan peha sekata


Tadi saya bagitahu, rawat dari luar dan dalam kan? ha..untuk kesan lebih cepat dan berkesan, anda sapu vitamin E ini, sebiji sudah cukup sehari ke muka anda atau kawasan parut yang anda inginkan..sapu perlahan-lahan supaya memberi masa ia meresap ke dalam kulit. Anda juga boleh menggunakan ia sebagai masker muka.

Rawat secara dalaman pula ialah, ambil sebiji vitamin E sebelum tidur. ini kerana, sel-sel banyak diperbaiki ketika waktu tidur. tak susah kan?

Selain Vitamin E, Vitamin C juga terkenal sebagai VITAMIN CANTIK juga. Vitamin C juga tinggi kandungan antioksidannya. Sedikit berbeza fungsi daripada vitamin E, Vitamin C lebih kepada merangsang pembentukan kolagen yang akan menghasilkan kulit lebih anjal dan lebih lembut.

Fungsi Vitamin C

  • Membentuk kolagen
    Vitamin C merangsang pembentukan kolagen. Kolagen membuatkan kulit menjadi lebih gebu dan memberi tona warna kepada kulit. Kekurangan kolagen menyebabkan kulit kusam, pucat dan tidak bermaya. Kolagen juga melembutkan, menegangkan, menganjalkan kulit dan melambatkan penuaan. 

  • Mencantikkan kulit
        Ambil vitamin C setiap hari dapat melambatkan penuaan kerana sifat antioksidannya.. Selain itu,                vitamin C menyekat pembentukan pigmen yang menjadi penyebab utama pembentukan                     jeragat.



Masalah parut jerawat ni kalau tak dirawat awal-awal, lama-lama susah nak hilangkan. Bila usia semakin meningkat, mungkin ambil makan masa lama, lagipun takut masalah semakin bertambah pula sebab anda terlalu kerap menggunakan mekap tebal. kulit macam tak dapat bernafas pula..lagi pun sampai bila kan? sampai bila nak mekap 24 jam?hihi..Jadi, bertindak lah sekarang, Lagipun dengan mengambil Vitamin E dan Vitamin C dalam diet anda, bukan sahaja dapat menghilangkan parut, tetapi memelihara kesihatan organ badan anda yang lain seperti jantung dan imunisasi anda. Anda boleh baca kebaikan Vitamin E disini dan Vitamin C disini. 

Berminat? ayuh apa lagi, terus hubungi saya

AINA 019 399 0149
WHATSAPP/SMS

PENGEDAR SHAKLEE
C.O.D AMPANG,HULU LANGAT, PUCHONG
POS KE SELURUH MALAYSIA


Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

Kelas Antenatal di Hospital Ampang

Assalamualaikum..

Hari ni nak cite pasal pengalaman pegi kelas antenatal di Hospital Ampang..masa awal2 preggy dulu xtau pun kewujudan kelas ni..pastu da bace majalah, blog..rase cam best plak..kredit to blog http://achikani.blogspot.com/2012/10/kelas-antenatal-di-hospital-ampang.html dan http://al-suria.blogspot.com/2013/04/antenatal-class-hospital-ampang.html.. Kepada sesiapa yang berminat nak mengikuti kelas antenatal kat hospital Ampang ni boleh la hubungi nombor kat bawah ni untuk buat reservation n nak tanya pape..
Klinik O&G Hospital Ampang : 03-42896087 
Saya gi kelas ni masa 26 Disember 2013..hehe..da lame tapi baru nak cite kn?xpe2..bolehla nk refresh sket. Apa yang dipelajari dari kelas antenatal ni?haaaa..korang mesti nak tau kn?.ok..kat sini saya tunjuk jadual die..

ni adalah pamplet yang diorang bagi masa kat kelas tu..klas ni PERCUMA tau! n hanya diadakan setiap hari Khamis minggu ke-empat..seeloknya suami pun kena ikut sekali..tapi malangnye disaat-saat akhir..comp…