Skip to main content

ZAT BESI DAN VITAMIN B12 SAMA PENTING BAGI MENINGKATKAN HB BAGI IBU HAMIL

ASSALAMUALIKUM W.B.T

Apa khabar anda semua? Hamil tetapi doctor kata hb rendah? Apa penyelesaian terbaik jika waktu hamil tahap Hb tetap rendah?

Melalui pembacaan saya di Majalah Pa Ma, Dr. Norintan Zainal Shah iaitu pakar Perbidanan dan sakit puan mengatakan bahawa:

Tahap hemoglobin dalam darah akan menurun ketika hamil kerana kandungan air dalam badan bertambah. Dalam trimester pertama kehamilan, tahap hemoglobin normal adalah 11g%-11.5% ke atas. Jika tahap hemoglobin didapati menurun rendah dari 11%, doktor akan:

  • menyiasat punca hemoglobin rendah
  • memulakan supplement zat besi sekurang-kurangnya 200mg setiap hari bersama supplement lain seperti vitamin B dan C.
  • menasihati ibu hamil cara pemakanan supplement dengan betul. contohnya pil zat besi diambil dia jam atau dua jam selepas makan.

Sementara itu, doktor akan menjalankan pemeriksaan lain seperti thalasemia.  Thalasemia ialah penyakit genetik yang diwarisi daripada keturunan. Pesakit thalasemia mempunyai struktur hemoglobin tidak sempurna dan menyebabkan paras hemoglobin menjadi rendah.

Ada banyak jenis thalasemia. Salah satu ialah thalasemia minor. biasanya sebelum ni, pesakit tak pernah ada simptom, sehinggalah wanita itu hamil. ketika ini, wanita tersebut akan mengalami masalah hb rendah sejak awal kandungan. 

  • Zat besi mencukupi diperlukan untuk membentuk hemoglobin agar berfungsi sepenuhnya.
  • kekurangan vitamin b boleh menyebabkan kekurangan hemoglobin.
  • asid folic adalah sejenis vitamin b yang diperlukan bagi membentuk sel darah merah. 
  • Vitamin B12 juga diperlukan untuk sel darah merah yang sihat.

Lihat, daripada penjelasan doktor tadi, zat besi, vitamin b dan vitamin C penting dalam mengatasi masalah Hb rendah ni. Supplement apa yang sesuai untuk diambil?  

Saya syorkan Vita-Lea with iron iaitu multivitamin yang lengkap dengan 28 vitamin dan mineral bagi membantu keperluan vitamin dan mineral ketika hamil.




ni kandungan dalam Vita-Lea, banyak kan? sehari makan 2biji. sekali pagi, sekali malam. seeloknya makan bersama vitamin C atau makanan mengandungi vitamin c, macam jus buahan ke..tapi macam saya, alang-alang terus ambil vitamin C..lagipun pengambilan vitamin C ketika hamil boleh meningkatkan imunisasi dan mengelakkan daripada bayi mengidap alergi tau!


Bezanya daripada ambil pil zat besi yang diberi dihospital, pil zat besi ni boleh menyebabkan sembelit..lepas tu macam doctor tu cakap, kena makan ikut masa. berbeza dengan Vita-Lea, ianya telah diformulakan untuk cepat dihadam dan diserap ke dalam badan secara optimum.

Apa lagi, pilihla Vita-Lea with iron formula ni..
sebotol tahan 2 bulan tau. 
Lagi baik ambil dengan vitamin C. sehari ambil sebiji je. boleh tahan sehingga 6 bulan!
harga? Apa kata terus hubungi saya. Saya akan consult anda mengikut keperluan dan bajet anda

Hubungi AINAA 019 399 0149

Anda juga boleh baca


PENGEDAR SHAKLEE
C.O.D. AMPANG, HULU LANGAT, PUCHONG
POS KESELURUH MALAYSIA



Comments

Popular posts from this blog

BABY HARIS TELAN SILICA GEL..MAMA KENA BUAT APA?

Assalamualaikum w.b.t
Anak anda penah tertelan silica gel tak? Lepas tu anda buat apa? Huh petang tadi haris macam termakan je silica gel tu. memang panik la nak buat apa.rasa biru dah muka saya time tu.
Cerita nya macam ni Saya baru terima barang dari astro go shop saya ni jenis excited kalo beli barang nak terus buka dan try.. tak kisahla beli barang online ke kat kedai ke..sampai umah mesti nak try saya beli compactor..yang tempat simpan baju tu tengah pasang pasang nampak dah ada silica gel dalam tu..biar jela lepas tu haris ni duk panjat sana sini, saya pun rimas, letak die dalam compactor tu.. saja konon nak bagi die mainla.


lepas tu rasa nak tangkap la gambar haris. da tangkap gambar, nak save dan tengok balik lepas tu pandang haris tengok dia dah gigit silica gel tuh! habis bertaburan saya pun terus angkat die ke bilik air dan korek mulut dia.. dapatla sikit tapi silica gel tu macam da larut sikit..macam rupa pasir dah. memang panik +takut+risau+menyesal sangat sebab cuai
lepas tu …

DERITA GEGATA (URTICARIA) SELAMA 5 BULAN BERAKHIR JUGA

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nak cerita kisah saya. Korang tau tak apa itu gegata or urticaria? Gegata ni gàtal gilaaaa..bentuk peta. Ada orang panggil kelopak garam,ada orang panggil sembur pontianak
Saya kena gegata ni sejak dlm bulan dec 2016.dalam selang beberapa hari malam saya akan gatal gatal.menggaru xboleh berhenti.bangun tengok badan dah berpeta sana sini.mulanya sapu minyak cap kapak la nak kasi lega.lega sebab berangin jela.tp still gatal.bila nk pagi dlm pkul 4lbih bru gatal tu mula hilang.bru boleh tido lena

Mulanya suspek tilam ada hama saya tukar tilam,tukar bantal,tukar caar.cadar siap rebus lagi dalam air mendidih.tapi masih kena.seminggu 2-3x saya mesti gatal. Mulanya malam sahaja,kemudian semakin kerap,kadang siang pun kena.

Saya jumpa doc dan doc beri chloropherinamine atau piriton.sejenis ubat tahan gatal,sejenis anti-histamine.selain itu,doc kata boleh juga ambil cetrizine.cetrizine ni lebih ok la utk ibu menyusu.bila ubat dah habis,bila saya nk beli kt farmasi…

KETAHUI CARA DAPATKAN ANAK PEREMPUAN

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Dah share mengenai petua-petua ynak dapatkan baby boy..so sekarang petua nak dapatkan baby perempuan pela..sebenarnya tak susah, ianya terbalik sahaja dengan petua dapatkan anak lelaki..so kat sini saya nak cerita kaitan antara hari subur dengan jantina bayi dan juga petua-petua lain yang boleh anda praktikkan.

ok, pada yang belum baca entry nak dapatkan anak lelaki, disini saya inintro dikit..takut tak faham pula terma-terma yang saya guna. Mula -mula perlulah tahu..ovum  wanita (telur wanita) membawa kromosom X. Sperma lelaki pula membawa kromosom X dan Y. untuk mendapatkan anak perempuan, perlulah gabungan XX manakala anak lelaki, gabungan XY. Oleh itu bakal bapa dan bapa sekalian, janganlah salahkan isteri anda kalau tak dapat jantina anak yang diingini, sebab kromosom daripada sperma bapa la yang menentukan..TAPI YANG PENTING, SEMUANYA DITENTUKAN OLEH ALLAH S.W.T.

Walaupun semuanya telah Allah tentukan, tetapi kita sebagai hambaNya, perlu juga usaha sekiran…